воскресенье, 22 июня 2014 г.

AYAT BENTENG PERTAHANAN DIRI, KELUARGA DAN HARTA BENDA

AYAT BENTENG PERTAHANAN DIRI, KELUARGA DAN HARTA BENDA

Tidak syak Al-Quran memang merupakan pendinding dan pelindung daripada segala keburukan, Al-Quran Kalamullah, Allah Ta’ala memerintahkan apabila kita diganggu oleh syaitan maka kita memohon perlindungan kepadaNya, sebagaimana firmanNya:
وَإِمَّا يَنزَغَنَّكَ مِنَ الشَّيْطَانِ نَزْغٌ فَاسْتَعِذْ بِاللَّهِ إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ
Maksudnya: “Dan jika syaitan mengganggumu dengan suatu gangguan, maka mohonlah perlindungan kepada Allah. Sesungguhnya Dia-lah yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui” (Fussilat 41:36)
Ada lima jenis benteng pertahanan diri, keluarga dan harta benda yang boleh diamalkan seperti berikut;
1.   Al-Muawwizat
2.  Ayatul Kursi
3.  Ayat 1 hingga 9 Surah Yaasin
4.  Ayat Berkubu
5.  Ayat Penggerak

1.0 AL-MUAWWIZAT (PELINDUNG-PELINDUNG)
Al-Muawwizat iaitu;
1.   Surah Al-Ikhlas
2.  Surah Al-Falaq
3.  Surah An-Naas
Cara:
1.   Lunjurkan kaki ke arah Qiblat
2.  Mengangkat dua tangan seperti berdoa
3.  Baca ayat-ayat Muawwizat sehingga selesai (tidak termasuk membacaSurah Al-Fatihah)
4.  Tarik nafas kemudian tiup pada tapak tangan sehingga habis nafas
5.  Tarik sikit nafas kemudian tahan nafas sambil menyapu tapak tangankeseluruh anggota badan yang boleh dicapai kecuali anggota sulit.
6.  Lakukan sekali sebelum tidur & selepas solat subuh setiap hari

2.0 AYATUL KURSI
Terjemahan;
Allah, tidak ada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia Yang Hidup kekal lagi terus menerus mengurus (makhluk-Nya), tidak mengantuk dan tidak tidur. Kepunyaan-Nya apa yang di langit dan di bumi. Tiada yang dapat memberi syafaat di sisi Allah tanpa izin-Nya. Allah mengetahui apa-apa yang di hadapan mereka dan di belakang mereka, dan mereka tidak mengetahui apa-apa dari ilmu Allah melainkan apa yang dikehendaki-Nya. Kursi Allah meliputi langit dan bumi. Dan Allah tidak merasa berat memelihara keduanya, dan Allah Maha Tinggi lagi Maha Besar. (Surah Al-Baqarah ayat 255)
CARA
1.   Baca Ayatul Kursi dengan 9 wakaf
2.  Untuk melindungi diri sendiri: selepas baca ayatul kursi tiup disekeliling mengikut pergerakan tawaf kaabah, dengan niat melindung diri.
3.  Untuk melindungi rumah: baca ayatul kursi sambil berjalan mengelilingi rumah (mengikut pergerakan seperti tawaf kaabah). Berjalan sama ada didalam atau diluar rumah.

3.0 AYAT 1 HINGGA 9 DALAM SURAH YAASIN
Terjemahan:
(1) Yaa Siin. (2) Demi Al Qur’an yang penuh hikmah, (3) sesungguhnya kamu salah seorang dari rasul-rasul, (4) (yang berada) di atas jalan yang lurus, (5) (sebagai wahyu) yang diturunkan oleh Yang Maha Perkasa lagi Maha Penyayang, (6) agar kamu memberi peringatan kepada kaum yang bapak-bapak mereka belum pernah diberi peringatan, karena itu mereka lalai.(7) Sesungguhnya telah pasti berlaku perkataan (ketentuan Allah) terhadap kebanyakan mereka, karena mereka tidak beriman. (8) Sesungguhnya Kami telah memasang belenggu di leher mereka, lalu tangan mereka (diangkat) ke dagu, maka karena itu mereka tertengadah. (9) Dan Kami adakan di hadapan mereka dinding dan di belakang mereka dinding (pula), dan Kami tutup (mata) mereka sehingga mereka tidak dapat melihat.
CARA
1.   Untuk memegar diri, keluarga dan harta benda
2.  Berdiri disatu penjuru rumah (katakan dihadapan rumah sebelah kanan) sambil menghadap penjuru rumah satu lagi iaitu dikiri rumah. Baca surah Al-fatihah diikuti Surah Yaasin ayat 1~9. Sambil baca, sambil berjalan menuju kepenjuru rumah satu lagi. (Ikut arah Tawaf Kaabah). Baca kombinasi ini di setiap penjuru iaitu sampai bertemu penjuru yang mula-mula. Jumlahnya 4 kali. Akhir sekali baca kombinasi ini sambil mengisyarat mendinding keseluruhan bumbung rumah.

4.0 AYAT BERKUBU
Aku berlindung dengan Allah daripada syaitan yang direjam. Aku berkubu dengan kubu Tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah dan nabi Muhamad RasululLah.
CARA
1.   Berdiri menghadap kiblat (ke arah barat). Baca ayat ini kemudian tiup sehingga habis nafas ke hadapan sambil menoleh kanan ke kiri.
2.  Pusing ke arah kiri (sekarang berdiri ke arah selatan), Baca ayat ini kemudian tiup sehingga habis nafas ke hadapan sambil menoleh kanan ke kiri.
3.  Lakukan perkara yang sama untuk arah timur dan utara
4.  Berpaling semula ke arah kiblat, baca lagi kemudian tiup kebawah sehingga habis nafas. Baca lagi kemudian tiup kearah atas sehingga habis nafas
5.  Akhir sekali (bacaan yang ke-7), baca ayat ini kemudian tarik nafas dan tahan nafas seberapa lama yang boleh kemudian hembus.

5.0 AYAT PENGERAK
Dengan nama Allah, yang tidak memberikan mudarat sesuatu dibumi juga dilangit dan Dia maha mendengar lagi maha mengetahui.
CARA
1.   Bila hendak pergi kesesuatu tempat yang berisiko atau merbahaya, atau bermusafir atau balik kampung atau hendak membuat sesuatu perkerjaan yang berisiko atau pulang kerumah daripada melakukan sesuatu perkerjaan yang berisiko, maka baca ayat ini tujuh kali.
2.  Jika bacaan tersekat-sekat atau ada gangguan ketika membaca ayat ini, berehat dahulu. Setelah berehat baca lagi sehingga tujuh kali bacaan lancar baru teruskan perjalanan atau perkerjaan tersebut.
Sumber: Darussyifa


PARU-PARU BERAIR DAN PUNCANYA

Penyakit Paru-Paru Berair Dan Puncanya...

                                   Bismillahirrahmanirrahim..

As Salam,



sumber rakan blogger

Penyakit paru-paru berair di kenali juga dalam bahasa saintifik nya sebagai ' Pneumonia'. Paru-paru

berair sejenis penyakit radang paru-paru. Penyakit paru-paru berair bolih berpunca dari pelbagai
punca, termasuk jangkitan bakteria, virus, fungi atau parasit.

Paru-paru berair bermakna berlaku takungan darah dalam paru-paru. Ia di sebut 'Palmonary edema'. 

Tanda paru-paru berair bergantung kepada kadar berlakunya takungan itu dan jumlah darah yang 
bertakung.

Symtom-symtom yang biasa di kaitkan dengan paru-paru berair termasuk, batuk, sakit dada, demam

 dan nafas berbunyi seperti mereka di serang lelah.
sumber rakan blogger
Jika takungan berlaku  dalam jangkawaktu panjang, pesakit mudah sesak nafas bila bergerak aktif. 
Bila isi padu darah yang bertakung meningkat, pesakit mengadu tidak bolih berbaring mendatar.  
Juga sering terbangun waktu malam kerana terbatuk dan tersedak.

Selain dari itu bolih juga berlaku bengkak atau sembab kaki, takungan air dalam perut (ascitis) dan

bengkak hati.

Paru-paru berair juga biasanya berpunca daripada masaalah jantung/kegagalan jantung , antaranya:

@ Penyakit jantung koronari.
@ Penyakit injap jantung mitral yang sempit.
@ Penyakit injap aorta yang bocor.
@ Masaalah jantung berlubang yang berpanjangan.
@ Penyakit radang dinding jantung (kardiomyopati).
@ Kekurangan darah merah yang teruk.

Sebab-sebab lain:

@ Kegagalan buah pinggang.
@ Kerosakkan hati yang kronik.
@ Pemberian cecair atau darah yang banyak dan terlalu cepat secara introvena.
@ Penyakit tiroid yang terlalu aktif.

p/s: Dari itu marilah sama-sama kita menjaga kesihatan, gaya hidup dan cara pemakanan kita. 

Penyakit ini jugalah punca kematian ibu bunda yang dideritainya bertahun-tahun selepas
pembedahan Pintasan Jantung Koronari 10 tahun lepas juga masaalah paru-paru dan hati.

Wallahu'alam..

sumber :http://norazis2908.blogspot.com/2013/02/penyakit-paru-paru-berair-dan-puncanya.html

понедельник, 2 июня 2014 г.

#Keberkatan yang dicari#

Sy cukup terkesan dgn tazkirah ni..
same2 muhasabah diri..
Petikan dari tazkirah Ustaz Don Daniyal.
Mari fikir-fikirkan.
"Bukan hanya daging babi, haiwan tak disembelih, atau pun arak sahaja yang kita perlu jaga sangat-sangat supaya tak masuk ke dalam perut.
Ada lagi sumber yang lain kita perlu dielak campurkan dengan darah daging.
Nasi yang dimakan memang halal, tetapi kalau dibeli dengan gaji yang ditipu..pun ragu statusnya.
Jadi ragu disebabkan semasa waktu kerja, guna talian internet ofis berjam-jam melayan Facebook peribadi, lepak-lepak di kantin, kafeteria, ataupun konon keluar jumpa klien tetapi sebenarnya klien untuk bisnes sendiri.
Ataupun pergi rumah kawan untuk dengar gosip terbaru.
Makan ayam goreng yang JAKIM sahkan halal, tetapi dibeli guna wang claim yang diada-adakan. Claim hotel, tetapi sebenarnya menginap percuma di rumah saudara-mara.
Minta pemandu teksi keluarkan resit palsu. Claim mileage ke lokasi meeting, tetapi melencong shopping sebelum pulang ke ofis.
Sengaja lengah kerja waktu pejabat kerana mahu claim OT. Ambil kertas A4, sampul surat, selotep, guna mesin fotostat pejabat untuk urusan bisnes online milik sendiri.
Kadang-kadang, badan asyik sakit-sakit, duit asyik tak cukup, masalah bertimpa-timpa..bukan sebab Tuhan tak sayang. Bukan sebab orang aniaya. Bukan sebab santau atau kerja jin. Tetapi puncanya daripada diri sendiri yang tak mengawal hati.
Fikir dalam-dalam. Apabila musibah; tak perlu tuding jari, ataupun bertanggungjawab atas perilaku sendiri".
KEBERKATAN YANG DICARI
6 cara utk mendapat pahala setelah mati:
1. Beli Al - Quran kpda sseorang, setiap kali dia mmbacanya kamu akn mnerima pahala.
2. Sedekah kerusi roda kpda hospital, setiap kali org sakit mnggunakannya nescaya kamu akn mndapat pahala.
3. Turut serta dlm pembinaan masjid.
4. Meletak watercooler di tempat awam.
5. Menanam pokok. Kamu mnerima pahala skiranya ada manusia ataupun binatang berteduh dibwahnya atau mkan darinya.
6. Cara yg terakhir dan paling mudah adalah kongsi mesej ini kpda semua, sekiranya ada org yg mampu melakukan salah satu perkara di atas maka kamu akn mndpat pahala.



DUNIA BUKAN MILIK KITA
Tuhan boleh mengambil nyawa manusia bila-bila masa, dalam keadaan apa pun dan di mana saja mengikut kehendakNya.

Mereka yang kita sayangi, diri, rezeki, kesihatan dan umur panjang hanyalah pinjaman. Allah pemilik mutlak dan Dia berhak memberi dan mengambilnya mengikut kehendakNya. Siapalah kita untuk menyoal apabila ia tidak lagi berada dalam genggaman kita.

Rasa selesa dan bahagia adalah juga milik Allah. Bahagia mendapat anak...suami dan keluarga yang menyenangkan hati, pekerjaan yang menyeronokkan, ketua yg bertimbangrasa, rakan2 yang menggembirakan, gaji yang banyak atau layanan dari orang sekeliling yang baik adalah pinjaman. Ia diberikan kepada siapa saja tetapi pemberian itu hanyalah berbentuk sementara.

Kita tidak punya kuasa apa-apa untuk menentukan bila ia datang dan bila pula akan hilang dari kita. Allah ada sebab kenapa Dia memberinya dan kenapa diambil kembali sewaktu kita sedang enak menikmatinya.

Sering kali apabila kita bertemu perkara yang tidak menyenangkan kita akan bersungut, marah2 atau kadang2 berdendam hingga tanpa disedari kita menganiaya sesama manusia. Sering saja kita menyalahkan orang lain sebagai penyebabnya. Kita sering lupa walaupun manusia yang menyebabkan perkara yang tidak menyenangkan itu berlaku, hakikatnya itu adalah hak Allah untuk menentukannya. Kalau Allah mahu boleh saja Dia menjadikan semua orang menjadi baik dengan kita. Tetapi Allah tidak melakukannya kerana Dia lebih tahu apa yang harus diberikan kepada makhlukNya. Dunia ini dan seisinya adalah milikNya bukan milik kita. Taraf kita hanyalah sebagai hamba. Hamba lazimnya mengikut saja tanpa persoalan, tanpa sungutan.

Harta yang dalam genggaman kita masih bukan milik kita. Ia menjadi milik kita hanya apabila kita memberikannya sebagai sedaqah...itu yang diajarkan oleh Rasulullah saw.

Kembali melihat diri..subhanallah..memang sesungguhnya kita tidak punya apa-apa. Semua hanyalah pinjaman dariNya.

Dunia ini milik Allah bukan milik kita.

~ Asuhan Anak Untuk Berdoa~

Kata Dr Hj Tg Asmadi :

Setiap kali anak buat perkara yg kita suka, terus puji anak..pastu cakap :
"inilah yang Allah suka..yang nabi sayang".

Selalu lah ucap macam tu kat anak supaya dlm hati mereka sentiasa ada Allah n rasul.

Sebab tu anak-anak saya dari kecil hingga yang besar, semuanya saya masukkan ke sek agama. Hal ini kerana kita sbg ibubapa harus bimbang tika usia anak mula meningkat dewasa iaitu tika umurnya 13tahun ke atas. Saya nak bilamana dia meniti usia kedewasaan yg penuh pancaroba itu, dia dilingkungi dlm persekitaran agama supaya dia sentiasa di landasan yang betul.

CARA SUPAYA KITA DIDOAKAN ANAK.

Ajar anak supaya mereka sentiasa doakan ibubapa dlm setiap doa.

Sentiasa bagitahu mereka, jgn biarkn ayah n ibu miskin di alam sana. Jika time kita hidup...kita masih dpn mata, mereka xdoakan kita..adakah mereka akan doa kita bila kita dah 7kaki dlm tanah? Tidak.

Bagitau anak, jika tiada doa dari anak, uak n ayah akan miskin di alam sana. Ternanti-nanti doa anak "mana doa anak aku???"

Sebelum anak tidur, ingatkan dia : "dah doa untuk ayah..utk umi.."...klu belum..doa skrg"

Jelasnya, kita sebagai ibubapa, jangan ambik kerja Tuhan! Tugas kita adalah didik anak supaya jadi yang terbaik tp takdir anak jd apa adalah kerja Tuhan.

Anak yg dpt STRAIGHT A di dunia belum tentu dapat STRAIGHT A di mata Allah jika kita hy menyediakan mereka untuk DUNIA.

Jom join ramai2

Spshops mggunakan sistem matriks forced auto passup yg pertama didunia.  Sistem ini adalah ciptaanskrg  ank muda melayu yg sgt hebat.. Seorang IR yg pernah buat software KLIA dulu...                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Bayangkan kehebatan sistem ini yg telah berjaya menghasilkan transaksi sbyk RM7JUTA DLM MASA 2 BULAN SHJ...                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Rugi sapa xmau kluaq gi promote!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Sistem ciptaan yg amat hebattt sekali getaran wangnyaaa....                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        CEO kita en Adnan Ismail adalah srg engineer (IR) yg berotak genius......hebatkan org melayu kita sekrg ni                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        2 BULAN SPSHOPS DIBUKA ahli SUDAH SERAMAI 70k...                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Jadi tuan-tuan/puan-puan klu nak berjaya followlah org yg berjaya...

SPShops.Com atau SP Club International Sdn diasaskan pada tahun 2008 dan berdaftar dengan ROC di Malaysia dengan nombor pendaftaran 853130-H dan beralamat di No 69 Jalan Cyber 1B/3, Cyber Vally Commercial Centre, Cyberjaya, 43800 Sepang, Selangor.

SPShops diasaskan oleh Encik Adnan Ismail yang juga bertindak sebagai CEO SP Club International. Beliau berpengalan puluhan tahun dalam dunia direct marketing. Beliau adalah bekas top leader syarikat MLM dan juga terbabit dalam membangun software dan backoffice untuk syarikat tertentu malah juga merupakan orang yang bertanggungjawab membangunkan perisian SPShops.

Laman SPShops ini dibina bermula pada tahun 2012 selaras dengan visi beliau untuk memiliki sebuah empayar perniagaan online mirip Mudah.My Ia mengambil masa sekitar dua tahun untuk disiapkan. Namun berbeza dengan Mudah.My En Adnan membangunkan syarikat yang 100% bumiputra ini dan berhasrat untuk berkongsi keuntungan syarikat dengan orang ramai yang menyertai syarikat samada sebagai reseller, merchant atau pelanggan dan membantu perkembangan syarikat ini. Harapan be;iau adalah untuk menyaingi Mudah.My secara sihat selain membantu masyarakat
pecerahan kita meniaga apa.
Spshops adalah pusat gedung perniagaan online.

Spshops menawarkan tapak iklan untuk semua Org meniaga apa jua produk,service Dan lain2.yg boleh di edit bila2 masa.
pembayaran
rm10 beli-1 tapak iklan.
rm50 beli-3 tapak iklan.
rm100 beli-5 tapak iklan.
kepada ahli yg mahu membeli produk boleh terus berhubung dgn ahli yg menawarkan produk.
Sphops=share profit (berkongsi keuntungan) kepada semua ahli.
dgn program affiliate(full online)
plan ini dicontrol sepenuh nya Oleg system company.
menawarkan keuntungan 50% Dari  pembelian full pakej rm160,atau
dipecahkan menjadi tiga pakej kecil rm10/rm50/rm100.
Dan ditambah dgn bonus auto placement(uni level matrik
rm100 matrik 2 atau gandaan 2 sehingga 20 level
contoh nya
2x2x2x2 sampai 20level. setiap ahli yg kita cari atau jatuhan ahli yg ketiga Dari upline ,kita akan dapat rm2 total income rm4 juta.
diperjelaskan kepada semua ahli.jika anda hanya masuk hanya untuk promosikan produk Dan ahli yg memang tidak mahu menaja ahli lain diharap bersabar dan sentiasa mendoakan syarikat Dan kami akan berusaha melimpahkan ahli2 kepada and melalui seminar dan iklankan kelebihan Sphops melalui media cetak Dan eloktronik.
bonus unilevel matrik bermaksud
pakej rm10 matrik 5 atau gandaan 5 sehingga level 9.
contoh 5x5x5x5x5x5x5x5x5 setiap level jika ada penajaan anda sendiri atau jatuhan ahli yg keenam Dari up9, anda layak terima rm 0.50sen.jumlah keseluruhan rm1 juta.matematik tidak pernah berbohong.INI potensi income.
rm50 matrik 2 atau gandaan 2 sehingga 20 level
contoh nya
2x2x2x2 sampai 20level. setiap ahli yg kita cari atau jatuhan ahli yg ketiga Dari upline ,kita akan dapat rm1 total income rm2 juta.

Wahhhh!!! System ank muda hebat.. Seorang IR yg penah buat software KLIA dulu...
Transaksi 7JUTA DLM MASA 2BULAN...😱😱😱😱
Rugi sapa xmau kluaq gi promote!!!
😱😱😱😱😱😱😱

Oh magiccc!!!! System merchant!!! Wow!! Hebattt nyaaa....
CEO kita hebat engineer (IR)......hebatkan org melayu kita sekrg ni
2 BULAN SPSHOPS DIBUKA ahli SUDAH SERAMAI 70k...
nak berjaya follow org berjaya
70 ribu ahli
Wow hebat dlm dua bulan
Ujung thn ni ahli 300k,nanti ada yg tanya mcmn nak join nili


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...