четверг, 27 января 2011 г.

Resepiku:Pandan Chiffon Cake with Fruit Plan

Salam semua............


Setelah sebulan berada di blog ini, hari ini saya akan mengutarakan resepi pertama saya (yang telah ditulis lebih tiga minggu yang lepas dalam draf blog ini).  Resepi ini saya perolehi dari seorang kawan 'Eena' yang telah diperolehinya dari blog rozzan , seorang chef terkenal di Malaysia.  Alhamdulillah setelah mencuba beberapa kali maka saya telah berjaya membuatnya dan dengan tambahan resepi 'Fruit Plan' dari seorang kenalan yang sama-sama menetap di Moscow ini.


Cake Chiffon Pandan


Bahan-bahan:
8 biji telur
8 oz gula halus8 oz tepung Top flour (saya gunakan multi purpose flour dari Aileen Bakery House)@tepung gandum goreng (resepi sendiri)
3 oz pati santan (saya gunakan santan KARA dlm kotak)
2 oz air pandan (diambil dari 4 helai daun pandan yg dikisar dgn sedikit air)
1 sudu teh pandan paste
3 oz minyak jagung
½ sudu teh vanilli
½ sudu teh garam halus
½ sudu teh cream of tartar
½ sudu teh baking powder


Peraturannya:

1.  Masukkan tepung , 4 oz gula , vanilli , garam dan baking powder ke dalam sebuah mangkuk. Kacau hingga rata. Masukkan minyak jagung , pati santan & air pandan lalu dikacau rata-rata. Masukkan kuning telur dan kacau lagi hingga sebati. Ketepikan.

2.  Pukul putih telur dgn cream of tartar. Masukkan 4 oz gula sedikit demi sedikit dan terus pukul dgn high speed hingga naik.

3.  Masukkan adunan tepung tadi ke dalam adunan putih telur tadi. Kacau rata hingga sebati tapi jgn terlalu lama agar tak banyak udara keluar dari adunan ini. Tuang adunan ke dalam acuan lalu dibakar hingga masak kira-kira 40-45 minit dgn suhu kira-kira 170 -180 darjah Celsius. Setelah masak, terbalikkan loyang kek chiffon ini dan biarkan begitu sehingga kek betul2 sejuk.
Nota:1) Kalau nak ringkas, tak perlu guna air pandan. Bubuh saja 2 sudu teh pandan paste dan lebihkan santan kpd 5 oz.

CHIFFON FRUIT PLAN

Ingredients
* 1 tin of Evaporated Milk  
* 1 tin of Water
* 3/4 cup of sugar
* 3 tsb of Kastard powder
* 1 tin of Fruit Cocktail
* Strawberry
* Peach
* Kiwi
* Chiffon Cake
Method
1.      Use medium heat to cook (milk, water and sugar) in a non-stick pot until it boil.
2.      Add 3 tsb of Kastard powder (mix with water before pour into the pot )
3.      Cook on low heat till it becomes light paste.
4.       Place the chiffon cake in big plate, then add in the fruit cocktail on the top of the cake.
5.      Then pour the kastard paste all over the cake.
6.      Decorate with peach, strawberry and kiwi or any fruits of your choice.

p/s :  sorry ....bahasa campuran Malay n English

Selamat mencuba kepada semua.

1 комментарий:

Any comment? Please....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...